Gayrimenkulde Arabuluculuk: Anlaşmazlıkların Azaldığı Yeni Bir Çağ!

Gayrimenkul sektörü, kiracılar ve ev sahipleri arasındaki anlaşmazlıkların çözümünde büyük bir devrime tanıklık ediyor. Son bir ay içinde uygulanan arabuluculuk süreci, beklenmedik bir ilgi ve başarı elde etti.

Arabuluculuk Sürecine Yoğun İlgi

Sadece son bir ay içerisinde, Türkiye genelinde tam 25000 başvuru yapıldı ve bu başvuruların 3585’i sonuçlandı. Bu sonuçlanan dosyaların yarısından fazlasında taraflar arasında anlaşmaya varıldı. Bu, gayrimenkul sektöründe tarihi bir dönüm noktası olarak kabul ediliyor ve taraflar arasındaki anlaşmazlıkların yüzde 90 oranında azaldığını gösteriyor.

Daha Adil ve Şeffaf İlişkiler

Bu arabuluculuk uygulaması, kiracılar ve ev sahipleri arasındaki ilişkileri daha adil, şeffaf ve uzlaşmacı bir şekilde çözüme kavuşturuyor. Artık kira anlaşmazlıkları için dava açmadan önce arabulucuya başvurmak zorunlu hale geldi. Adalet Bakanı Yılmaz Tunç, son verileri açıklayarak bu yeni düzenlemeyi önemli bir gelişme olarak vurguladı.

Arabuluculuk Zorunluluğu

Türkiye’de kira anlaşmazlıklarında arabuluculuk zorunluluğu uygulaması geçtiğimiz ay yürürlüğe girdi. Taraflar artık kira anlaşmazlıklarıyla ilgili mahkemeye gitmeden önce arabulucuya başvurmak zorundalar. Sonuç olarak, yaklaşık 25000 başvuru yapıldı ve bu başvuruların 3585’i sonuçlandı.

Sonuçlar ve İlerleme

Adalet Bakanlığı’nın verilerine göre, bu başvuruların 1903’ünde taraflar arasında anlaşmaya varıldı. Ancak 1682 başvuruda taraflar arasında anlaşma sağlanamadı. Bu sonuçlar, arabuluculuğun olumlu etkilerini gösteriyor ancak bazı durumlarda anlaşmanın sağlanamadığını da gösteriyor.

Arabuluculukun 1 Aylık Bilançosu

Gayrimenkulde arabuluculuk uygulamasının 1 aylık bilançosu açıklandı. Bu süre zarfında 25000 başvuru yapıldı ve 3585 dosyanın yarısından fazlasında anlaşmaya varıldı. Ancak hala 1600 civarında dosyada anlaşmazlık devam ediyor.

Arabuluculuk süreci 4 hafta ile sınırlı olduğu için bazı durumlarda anlaşma sağlanamayabilir. Ancak ihtiyari arabuluculuk, daha fazla dosyanın anlaşmayla sonuçlanabileceği bir fırsat sunuyor. Bu sayede kira bedeli, tahliye, alt kiraya verme gibi konularda olumlu anlaşmalar sağlanabilir.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

HABER VE İHBARLARINIZI BİZE GÖNDERİN
Her türlü görüş, bilgi veya haber paylaşımınız için WhatsApp’tan yazabilirsiniz.
Not: Kişisel bilgileriniz (telefon, isim vb.) gizli tutulur. Lütfen aramayınız — sadece mesaj atınız.
WhatsApp: 0531 674 25 06
Başa dön tuşu